Biserica Asiriană a Răsăritului

O scurtă istorie a creștinismului siro-oriental
Anul apariției: 

Descriere

Deşi Evanghelia îşi are originea în ambianţa siro-aramaică, iar de-a lungul istoriei a existat neîntrerupt o tradiţie creştină aramaică, după cum ne apare ea în diferitele Biserici siriace, această tradiţie a fost lăsată la margine şi uitată, mai ales în ceea ce priveşte discursul ei teologic. De multe ori se vorbeşte numai despre „Apusul latin” (ceea ce include şi Bisericile Reformei şi Biserica Anglicană) şi despre „Răsăritul grec” (cu includerea Ortodoxiei slave), în timp ce a treia tradiţie importantă, „Orientul siriac”, nu este luată în considerare.

În Occident, Orientul este privit mai ales ca aparţinând islamului. Pentru conștiinţa apuseană nu este prea clar faptul că creștinismul nu doar că își are originile în Orientul Mijlociu, ci este prezent acolo până astăzi prin diferite Biserici, care au o istorie plină de evenimente și păstrează o moștenire bogată. Așadar, am pornit pe urmele uneia dintre aceste Biserici creștine. „Biserica Asiriană a Răsăritului” este, astăzi, cea mai mică Biserică orientală, deși, în Evul Mediu, ea depășea cu mult limitele Orientului Mijlociu, ajungând până în India, Asia Centrală și China.

Această carte ia în considerare cercetările mai noi, însă nu se adresează exclusiv specialiștilor. În alcătuirea ei, am încercat să prezentăm publicului larg acest creștinism dezvoltat într-o cultură diferită, într-un limbaj cât mai accesibil cu putinţă. Cititorul interesat de religie și teologie va găsi prin ea accesul într-o lume creștină uitată, cu o moștenire literară extraordinară.

- Autorii

<Colecția Historia Christiana, nr. 8>

Semnalări

„Făcând cunoscute bogata moștenire spirituală și teologică, precum și activitatea misionară a acestei Biserici pe jumătate uitate, lucrarea de față este cea mai bună scurtă istorie a Bisericii Asiriene a Răsăritului disponibilă astăzi; nu va fi ușor de înlocuit.” (W.H.C. Frend - recenzie la volumul original)

„Cunoscuta Editură Doxologia de la Iași ne surprinde în mod deosebit de plăcut publicând în limba română o lucrare de referință pentru cunoașterea unei forme de creștinism care s-a dezvoltat în afara granițelor Imperiului Roman, respectiv ale Imperiului Bizantin. [...] Lucrarea, apărută sub îngrijirea lui Dragoș Mîrșanu, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, beneficiază de o traducere excelentă în limba română și de utile adnotări explicative, amândouă realizate de Andrei Macar, doctorand la Universitatea din Göttingen, Germania. Datorită efortului lor, cititorul român are șansa de a ține în mâini o introducere completă, dar accesibilă, în cea de-a treia ramură istorică importantă a creștinismului, alături de Ortodoxia de factură bizantină și de creștinismul latin, și de a înțelege mai bine particularitățile uneori exotice ale creștinismului siro-oriental.” (Alina Pătru)

Autor

Wilhelm Baum (n. 1948) este un istoric, teolog, filosof și editor austriac, autor al numeroase studii privind Orientul creștin, între care Die Verwandlungen des Mythos vom Reich des Priesterkönigs Johannes. Rom, Byzanz und die Christen des Orients im Mittelalter (Klagenfurt, 1999).

Dietmar Werner Winkler (n. 1963), este profesor de patrologie și istorie bisericească la Universitatea din Salzburg. Este autorul sau editorul mai multor volume academice, între care cel mai recent apărut este Artifact, Text, Context. Studies on Syriac Christianity in China and Central Asia (Viena, 2020, editat în colaborare cu Li Tang).

Contribuții

Andrei Macar (traducere și note)

Dragoș Mîrșanu (ediție îngrijită)