Introducere în teologia ortodoxă

Anul apariției: 
Colecția: Patristica Seria:

Descriere

A traduce în limba română cartea mea Introducere în teologia ortodoxă ar putea părea un exemplu remarcabil despre cum „să aduci bufnițe la Atena” (adică „să cari pietre la munte” sau, așa cum spunem noi în limba engleză, cumva anacronic în ziua de astăzi, „să aduci cărbuni la Newcastle”). O introducere în teologia ortodoxă nu le este necesară românilor, căci ei trăiesc această Tradiție de veacuri. A sublinia acest lucru este important pentru mine, în primul rând pentru că am învățat atât de mult de la români și de la Bisericalor în cei douăzeci și cinci de ani de când sunt ortodox; am vizitat România de mai multe ori și sunt profund îndatorat pentru ospitalitatea cu care am fost primit. Îmi amintesc cu deosebită recunoștință de ziua în care am avut prilejul să-l întâlnesc și să vorbesc cu părintele Teofil (Părăian) și am învățat multe, de asemenea, din scrierile părintelui Cleopa disponibile în limba engleză. De fapt, întâlnirea mea cu Biserica Română datează din perioada când eram anglican, căci, probabil cândva prin anii ’70, l-am ascultat pe părintele Stăniloae susținând o conferință neoficială la Oxford; îmi amintesc că am fost deosebit de mișcat, deopotrivă de ceea ce a spus și de felul prezentării sale. Astfel, sper că românii vor primi această carte tradusă în limba lor ca pe un dar, un act de mulțumire pentru tot ceea ce am învățat de la ei. [...]

E posibil să fie uneori de folos opinia celor care cunosc Ortodoxia deopotrivă din interior și din exterior, a celor care au dorit să înțeleagă Ortodoxia și s-au găsit dintr-o dată cufundați „în însăși stihia Ortodoxiei”. De folos, chiar dacă, poate, nu foarte important, căci lucrul important este să fii ortodox, să „trăiești ortodox”. Este posibil, totuși, ca cineva care a făcut această trecere să vadă unele aspecte mai clar decât cei care au cunoscut dintotdeauna Ortodoxia, „de la sine”.

Pr. Andrew Louth

Semnalări

Andrew Louth brings a lifetime of advanced patristic scholarship to this volume, but casts aside all the usual academic concerns to offer us a direct, personal vision of Orthodoxy as he knows and loves it. Central to the endeavor is the crucible of prayer: this is the touchstone for everything he wants to commend in the tradition he has embraced as his own. Translated by Mr. Dragoș Mîrșanu, the book has been published by the Doxologia Publishing House in Iași, with the blessing of His Eminence Teofan, Metropolitan of Moldavia and Bucovina, in excellent graphic conditions. A visionary theologian, deeply rooted within Orthodox Church tradition, the author manages to accomplish in this book a synthesis of Orthodox Theology, combining its dogmatic, moral, liturgical and historical aspects (Ioan-Alexandru Stoienescu, Teologia).

Autor

Pr. Andrew Louth (1944-), teolog ortodox britanic, autor a numeroase studii de teologie patristică și bizantină. La editura Doxologia au apărut: Introducere în teologia ortodoxă (2014); Gânditori ortodocși moderni: de la Filocalie până în prezent (2017).

Contribuții

Dragoș Mîrșanu (traducere din limba engleză)