Tâlcuire la Epistolele Sfântului Apostol Pavel

volumul 1
Anul apariției: 

Descriere

Volumul contine tâlcuirile Fericitului Teodoret la epistolele către Galateni, Efeseni, Filipeni, Coloseni, I-II Tesaloniceni, I-II Timotei, Tit, Filimon si Evrei.

Aceasta este prima traducere a unei opere exegetice a lui Teodoret în limba română, care vine după alte două traduceri, una cu caracter istoric, anume "Istoria bisericească" şi cealaltă aghiografică, anume "Vieţile sfinţilor pustnici din Siria". Aşa cum se va vedea pe parcursul lecturii, Teodoret oferă un comentariu ortodox la epistolele pauline. Peste tot se observă o atenţie deosebită la nuanţe, la explicaţiile cu caracter dogmatic care sunt întemeiate pe mărturia primelor două Sinoade Ecumenice, condamnându-i aproape la fiecare pas pe arieni şi pe ceilalţi eretici care foloseau în mod abuziv textele pauline.

Autor

FERICITUL TEODORET AL CIRULUI s-a născut în 392, la Antiohia. A fost ucenicul lui Teodor de Mopsuestia. Deschis către viața ascetică, acesta intră în Mănastirea Sfântul Euprepiu –  la varsta de 16 ani –, de unde a fost însa luat pentru a fi făcut episcop al Cirului – în Siria.

Teodoret a luat parte activă la disputele nestoriene, ca adversar al Sfântului Chiril al Alexandriei. La ordinele patriarhului Antiohiei, acesta a redactat o „Combatere a celor 12 anatematisme ale Sfântului Chiril". La Sinodul III ecumenic de la Efes, el a fost de partea lui Nestorie si a lui Ioan de Antiohia, care au demis din treaptă si au anatematizat pe Sfântul Chiril și Memnon al Efesului. Nu a semnat Simbolul de unire de la 433, deși se pare ca el este autorul acestei formule. A semnat acest Simbol la 435, dar a refuzat, cu acest prilej, să anatematizeze pe Nestorie. Combate monofizitismul în opera sa „Cersetorul". Monofiziții l-au condamnat și l-au destituit la Sinodul tâlhăresc de la Efes (449). La Sinodul de la Calcedon (451) a fost reabilitat si proclamat „învatator ortodox", dar numai după ce a anatematizat pe Nestorie și pe toți cei ce nu ziceau că Sfânta Fecioară Maria e Născătoare de Dumnezeu.

A murit la 458. Mai târziu, reacția și tulburările monofizite au dus la condamnarea scrierilor sale împotriva lui Chiril al Alexandriei la Sinodul V ecumenic din 553.

Contribuții

Iulia Cărare (traducere din limba greacă veche)

Mircea Ștefan (traducere din limba greacă veche)

Constantin Crețu (studiu introductiv)