Fecioarele lui Dumnezeu

Întemeierea ascetismului în Antichitatea Târzie
Anul apariției: 

Descriere

"Nașterea ascetismului nu s-a petrecut în izolare. Dezvoltarea ascetismului și monahismului masculin și feminin trebuie înțeleasă în relație reciprocă, precum și în legătură cu un mediu în permanentă schimbare. [...] Din punctul de vedere al instituționalizării, apariția comunităților ascetice organizate pentru femei, în special, poate fi înțeleasă ca o interpretare și modificare progresive a conceptului de „familie” – mai precis, a noțiunii fundamental aristocratice de "familia". Potrivit izvoarelor noastre, această reinterpretare s-a petrecut în două direcții diametral opuse: fie printr-o ruptură completă de familie și atributele sale, precum în cazul migrației permanente sau al izolării anahoretice extreme, fie printr-o transformare continuă a familiei, care poate fi văzută ca un proces de îndepărtare de la familia naturală în favoarea celei ascetice." (S. Elm)

Concentrându-se asupra ascetismului feminin și organizării sale și demonstrând că imaginea convențională a ascetismului și a întemeierii sale în secolul al IV-lea trebuie revizuită, lucrarea de față s-a dovedit, de la întâia sa publicare pană astăzi, o contribuție marcantă și influentă pentru înțelegerea evoluției monahismului.

Autor

Sussana Elm (1959), istoric și clasicist, predă istorie europeană la Universitatea Berkeley din California. Este autoarea mai multor volume și studii valoroase care explorează diverse forme de dezvoltare a vieții creștine din perioada Antichității Târzii.

Contribuții

Eva Damian (traducere)

Gheorghe Ovidiu Sferlea (ediție îngrijită)