Mărturisirea ortodoxă a credinţei universale şi apostolice a Bisericii Răsăritene
Descriere
Mărturisirea ortodoxă a credinţei universale şi apostolice a Bisericii Răsăritene este o lucrare normativă a Bisericii Ortodoxe Universale, fiind structurată în trei mari părţi – Despre credinţă, Despre nădejde, Despre iubire. Aceste trei mari virtuţi creştine sunt prezentate, sub formă catehetică, în 361 de întrebări şi răspunsuri. Prima parte se referă la credinţă şi explică Simbolul de la Niceea, cele şapte Sfinte Taine şi diverse rânduieli ale Bisericii. Partea a doua are ca subiect nădejdea şi tâlcuieşte Rugăciunea Domnească şi cele nouă Fericiri. Partea a treia are în centru virtutea iubirii, definirea viciilor şi a virtuţilor, precum şi explicarea poruncilor Decalogului. Mărturisirea ortodoxă a Sfântului Ierarh Petru Movilă este întemeiată pe Sfânta Scriptură şi pe scrierile patristice. A fost citită şi dezbătută la Sinodul de la Iaşi din 1642, iar după ce a primit pecetea panortodoxă a Patriarhiei de la Constantinopol a devenit una dintre principalele mărturisiri de credinţă ale Bisericii Ortodoxe în timpuri de mari tulburări politice şi religioase pentru credincioşii ortodocşi.
Ce este rugăciunea?
Răspuns: Rugăciunea este o cerere îndreptată către Dumnezeu, din credinţa fierbinte şi din nădejdea dobândirii lucrurilor cerute, după voinţa Lui. Rugăciunea este o suire a minţii şi a voinţei noastre la Dumnezeu în care sau slăvim pe Dumnezeu, sau Îl rugăm, sau Îi mulţumim pentru binefacerile Sale pentru noi.
(Mărturisirea ortodoxă a credinţei universale şi apostolice a Bisericii Răsăritene, Cap. II, Întrebarea 4)
Autor
Petru Movilă a fost mitropolit de Kiev și Galiția (Ucraina) din anul 1632 și până la moartea sa, în 1646/1647. Este cunoscut ca un important teolog ortodox din secolul al XVII-lea și ca un reformator al învățământului teologic ortodox. A lăsat în urmă numeroase scrieri. În anul 1637, a publicat o ediție adnotată a celor patru Evanghelii. În anul 1646, a publicat o ediție revăzută a Evhologhion-ului, cunoscut și ca Trebnicul Mare (Molitfelnicul Mare). A mai scris și Scurte eseuri științifice despre articole de credință și un Mic Catehism Rus pentru uzul Bisericii Ruse.
Cea mai cunoscută lucrarea a sa este Mărturisirea de credință ortodoxă a catoliceștii și apostoleștii Biserici ortodoxe a răsăritului, scrisă în limba latină. Tradusă în limba greacă, a fost discutată și acceptată în formă revizuită la Sinodul/Conferința de la Iași din 1642), apoi aprobată oficial de Sinodul constantinopolitan în martie 1643.
Contribuții
Traian Diaconescu (stabilirea textului latin, studiu, note şi traducere)