Tradiție și teologie în scrierile Sfântului Ioan Casian

Anul apariției: 
Colecția: Patristica Seria:

Descriere

Deși scrierile monastice ale Sfântului Ioan Casian au avut o popularitate constantă, reputația sa (într-o foarte mare măsură cea de autor de teologie) a fost grav compromisă.

Lucrarea de față începe cu o evaluare a ideilor convenționale despre Sfântul Ioan Casian și, găsindu-le extrem de defectuoase, oferă prima încercare susținută de reinterpretare a operelor Sfântului Ioan Casian fără a ține cont de polemici depășite. Este necesară o atenție specială în cazul aspectelor hristologice ale antropologiei monastice întâlnite la Sfântul Ioan Casian.

În cuprinsul lucrării, se va face referință la contemporanii Sfântului Ioan Casian – atât persoane binecunoscute, precum Fericitul Augustin, Evagrie Ponticul, Vincențiu de Lérin și Nestorie, cât și mai puțin cunoscute, precum Prosper de Aquitania, Valerian de Cimiez și Pavel din Tamma – pentru a oferi o analiză neîmpovărată de anacronism a scrierilor lui Casian și a importanței lor.

Augustine Casiday

Autor

Augustine Casiday a studiat psihologia, filosofia şi limbile clasice în Statele Unite înainte de a-şi susţine doctoratul în Marea Britanie, sub coordonarea Părintelui Andrew Louth. De atunci, a fost beneficiarul a mai multor burse postdoctorale la Universităţile Cambridge şi Durham, a publicat numeroase studii şi cărţi având ca subiect patristica şi creştinismul ortodox şi a predat în numeroase universităţi din Europa şi Statele Unite. În prezent este bursier Honorary Senior Research Fellow la Universitatea din Cardiff şi Decan al Institutului Theotokos pentru Studii Catolice.

Contribuții

Lucian Filip (traducere din limba engleză)