Sfântul Maxim Marturisitorul. O introducere

Anul apariției: 
Colecția: Patristica Seria:

Descriere

La Editura Doxologia a apărut în colecția Patristica, seria Studii (nr. 3), lucrarea binecunoscutului teolog ortodox francez Jean-Claude Larchet, Sfântul Maxim Mărturisitorul. O introducere. Cartea reprezintă traducerea actualizată de autor pentru ediția în limba română, a lucrării Saint Maxime le Confesseur (580-662), apărută la Éditions du Cerf, Paris, 2003, în colecția „Initiations aux Pères de l’Église”. Versiunea românească, care apare astfel înaintea celei de a doua ediții franceze, aflată în pregătire pentru a fi publicată tot în acest an, este tradusă de doamna Marinela Bojin, principalul traducător în limba română a lucrărilor lui Jean-Claude Larchet, și atent editată de Pr. Dragoș Bahrim.

Jean-Claude Larchet este recunoscut astăzi drept unul din cei mai reputați specialiști în teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul, deși preocupările sale ocupă o zonă mult mai largă de interes (spiritualitatea ortodoxă, teologia dogmatică, bioetica, și altele). Între lucrările sale dedicate marelui Părinte bizantin, menționăm de asemenea:  La Divinisation de l’homme selon saint Maxime le Confesseur (1996) șiMaxime le Confesseur, médiateur entre l’Orient et l’Occident (1998, publicat în limba română la Editura Doxologia în 2010). De asemenea, a depus un efort considerabil în ultimii 20 de ani pentru editarea în limba franceză a operelor Sfântului Maxim publicând pe rând Răspunsuri către Talasie (1992, ediție nouă revizuită în 2010-2013) Ambigua (1994), Epistole (1996), Opuscule teologice și polemice (1996), Întrebări și nedumeriri (1999).

Volumul publicat acum la Iași, deși este structurat după metoda clasică a lucrărilor de patrologie, cuprinzând trei capitole principalele: viața, opera și învățătura Sfântului Maxim, este însă un adevărat bilanț al cercetărilor maximiene până în momentul de față. Aici se găsesc în sinteză rezultatele tuturor direcțiilor din care a fost analizat Sfântul Maxim. Teologia Sfântului este prezentată în cel de al treilea capitol în mod analitic și aproape didactic, multe noțiuni și elemente care fac foarte dificil scrisul Sfântului devenind aici foarte accesibile. De asemenea, prin lectura fiecărei secțiuni, prin bogatele note bibliografice, cititorul ia contact cu cele mai reprezentative exegeze la scrierile Mărturisitorului, sau poate găsi referințe consistente la întreaga operă a Sfântului în legătură cu orice temă chestionată.

Față de ediția precedentă în limba franceză din 2003, ediția românească a fost consistent completată și actualizată. Referințele bibliografice au fost actualizate în întreaga lucrare, iar bibliografia volumului este una exhaustivă, la nivelul anului 2013, întinsă pe 120 de pagini, conținând inclusiv toate referințele la edițiile operelor și la lucrările în limba română scrise despre Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Cartea este un indispensabil instrument de lucru ce se adresează deopotrivă celor care se inițiază în studiul teologiei ortodoxe și patrologiei, elevi, studenți sau simpli credincioși interesați de gândirea fecundă a Sfântului Maxim și care vor să ia un prim contact cu pozițiile sale teologice, dar este foarte utilă și specialiștilor care vor găsi în ea o sinteză completă și precisă despre cel care este socotit astăzi drept cel mai important teolog bizantin al primului mileniu.

Semnalări

Semnale ale ediției franceze din 2003. Ediția de față este singura versiune în care lucrarea a apărut revizuită și îmbunătățită după noile cercetări maximiene. 

"O introducere cât se poate de completă în viaţa, scrierile şi învăţătura unuia dintre cei mai mari teologi bizantini" (Sources vives)

"Ne bucură apariţia unei astfel de scrieri sintetice, prima de acest gen în franceză, care cuprinde datele esenţiale privitoare la acest Sfânt Părinte" (Revue thomiste

"O amplă iniţiere în cunoaşterea unuia dintre cei mai mari teologi bizantini. (…) Un excelent instrument de explorare şi aprofundare" (La Lettre de Ligugé)

"Nu putem decât să recomandăm o astfel de carte; ea furnizează elementele esenţiale pentru iniţierea în cunoaşterea unui autor deosebit de dificil şi le va fi de folos atât profesorilor, cât şi cercetătorilor prin bogăţia elementelor sale bibliografice" (Etudes)

"O frumoasă iniţiere în cunoaşterea Sfântului Maxim Mărturisitorul, un fertil punct de plecare pentru orice studiu referitor la acest Părinte al Bisericii" (Proche-Orient chrétien)

"Autorul, patrolog şi teolog ortodox de renume mondial, oferă aici o excelentă introducere în opera şi gândirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, care ni se arată astăzi ca unul dintre cei mai mari teologi bizantini" (Theoforum, Canada)

"Lucrarea aceasta este o carte de referinţă indispensabilă pentru orice studiu referitor la acest Părinte al Bisericii" (Theologica, Portugalia)

"Lucrarea lui J.-Cl. Larchet merită a fi recomandată pentru intenţia sa de a pune la dispoziţia marelui public o viziune globală, în acelaşi timp accesibilă şi echilibrată, a vieţii şi scrierilor unui teolog care nu a fost întotdeauna pus în valoare îndeajuns de gândirea creştină de confesiune catolică" (Studia monastica, Spania)

"Maxim Mărturisitorul este unul dintre cei mai însemnaţi gânditori greci ai veacului al VII-lea. În pofida marelui număr de scrieri  cu privire la viaţa şi opera sa şi varietatea temelor abordate, nu există decât puţine monografii convingătoare despre el. Această carte este una dintre ele; ea oferă, pe cât este cu putinţă, o expunere completă a vieţii, operei şi învăţăturii Mărturisitorului, pentru un public larg de cititori, ca şi pentru specialişti. (…) În rezumat, această carte poate fi recomandată fără nici o rezervă. Ea furnizează bogate contribuţii şi este absolut necesară pentru biblioteca de bază a oricărei persoane interesate de creştinismul Antichităţii târzii" (Theologische Literaturzeitung, Germania)

Contribuții

Marinela Bojin (traducere din limba frannceză)

Pr. Dragoș Bahrim (editor științific)