Scrieri I. Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos. Cincizeci de capete

Descriere

Opera sfântului este impresionantă, atât prin dimensiuni, cât și prin conținut și cuprinde în noua ediție critică cinci volume mari (al șaselea conține indici pentru întreaga operă), fiecare volum însumând peste 400 de pagini. Cercetătorii actuali îl consideră pe Sfântul Neofit drept cel mai prolific autor bizantin din secolul al XII-lea după canonistul Teodor Valsamon. Primul volum, apărut acum la Editura „Doxologia”, cuprinde două opere importante: o tâlcuire la poruncile Domnului Hristos din Predica de pe Munte, intitulată Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos, prima sa scriere, în ordine cronologică, și o a doua lucrare intitulată Cincizeci de capete (Pentikontakefalon), unde abordează teme biblice și teologice, precum răbdarea lui Iov, căderea protopărinților, păcatul lui Cain, avem aici și o exegeză la Cântarea Cântărilor în viziune eschatologică, meditații asupra morții, etc. Traducerea din greaca veche aparține Laurei Enache, cunoscut traducător din greaca patristică și bizantină, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Studiile introductive au fost realizate de profesorii I. E. Stefanis și P. Sotiriadis de la Tesalonic, editorii textrului critic și au fost traduse în limba română de Doru Octavian Vasile. Ediția românească a acestui prim volum este îngrijită de pr. Dragoș Bahrim, care și coordonează seria de autor dedicată Sfântului Neofit împreună cu bizantinologul Petre Guran. Trebuie menționat faptul că întreaga ediție românească s-a bucurat de sprijinul total și generozitatea Mănăstirii din Pafos a Sfântului Neofit și mai ales a părintelui stareț, Preasfințitul Leontie care ne-a încurajat efortul.

Semnalări

„Editura Doxologia, din Iași, ne oferă, în cinci volume somptuos publicate, opera acestui autor bizantin, practic necunoscut la noi: Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru (sec. XII-XIII). O ediție de toată lauda, tradusă cu acribie și destinată folosului sufletesc, prin lămurirea minții. Felicitări IPS Teofan și echipei sale de la casa mitropolitană, care setează noi standarde în domeniul numit sacris erudiri!” (Teodor Baconschi)

Autor

Sfântul Neofit Zăvorâtul s-a nevoit în insula Cipru, în cadrul secolelor XII-XIII, și este prăznuit de Biserica Ortodoxă în zilele de 12 aprilie (adormirea) și 28 septembrie (aflarea cinstitelor sale moaște). El a trăit în perioada în care insula Cipru a fost cucerită de regele Richard I al Angliei (1189-1199), în cruciada lui spre Țara Sfântă.

Sfântul Neofit din Cipru întruchipează modelul autentic de viețuire monahală din acea vreme, el fugind de toate averile lumești și trăind într-o peștera aproape toata viața. De la acest sfânt pustnic ne-au rămas, pâna astăzi, șaisprezece scrieri, în care ne este înfățișată atât lupta cu patimile, cât și modul în care erau percepute schimbările de putere socială din timpul cruciadelor.

Contribuții

Laura Enache (traducere din limba greacă veche)

I. E. Stefanis (studiu introductiv)

P. Sotiriadis (studiu introductiv)

Doru Octavian Vasile (traducerea studiului introductiv din limba neogreacă)

Pr. Dragoș Bahrim (ediție îngrijită)