Sfinții nebuni întru Hristos

O perspectivă istorică
Anul apariției: 

Descriere

Nebunia întru Hristos ar trebui să fie o formă anonimă de sfințenie, care este dezvăluită numai după moartea dreptului. Totuși, acest construct convențional a fost în mod inevitabil subminat odată ce nebunia întru Hristos s-a transformat într-o instituție socială. Dacă cineva începe să bănuiască, câtă vreme nebunul întru Hristos este încă în viață, că ar putea exista un anumit sens în nebunia lui, atunci, în teorie, el ar trebui să-și piardă sfințenia. Pentru a evita acest rezultat, de-a lungul secolelor, comportamentul extravagant al nebunului întru Hristos devine din ce în ce mai puțin agresiv și din ce în ce mai profetic: nerușinarea sa nu mai este o dovadă suficientă că el aduce beneficii spirituale societății; are nevoie de altceva. (Serghei A. Ivanov)

Lucrarea de față, apărută întâi în limba rusă (1994), apoi îmbogățită și adusă la zi pentru ediția în limba engleză (2006), este o investigație fascinantă și bogat documentată a „fenomenului” sfinților nebuni întru Hristos, care va porni din Orient și se va manifesta ulterior în majoritatea arealului ortodox și cu precădere în Rusia, către zilele noastre.

Autor

Serghei A. Ivanov (1956), istoric și clasicist, predă istorie bizantină în cadrul Universității Naționale de Cercetare „Școala Superioară de Studii Economice” din Moscova. Autor al mai multor lucrări de istoria și spiritualitatea Bizanțului și a Răsăritului european, se interesează cu precădere de cultul sfinților și de misiunile creștine bizantine.

Contribuții

Dorin Garofeanu (traducere și note suplimentare)

Dragoș Mîrșanu (ediție îngrijită)