Sfinții nebuni întru Hristos
Descriere
Nebunia întru Hristos ar trebui să fie o formă anonimă de sfințenie, care este dezvăluită numai după moartea dreptului. Totuși, acest construct convențional a fost în mod inevitabil subminat odată ce nebunia întru Hristos s-a transformat într-o instituție socială. Dacă cineva începe să bănuiască, câtă vreme nebunul întru Hristos este încă în viață, că ar putea exista un anumit sens în nebunia lui, atunci, în teorie, el ar trebui să-și piardă sfințenia. Pentru a evita acest rezultat, de-a lungul secolelor, comportamentul extravagant al nebunului întru Hristos devine din ce în ce mai puțin agresiv și din ce în ce mai profetic: nerușinarea sa nu mai este o dovadă suficientă că el aduce beneficii spirituale societății; are nevoie de altceva. (Serghei A. Ivanov)
Lucrarea de față, apărută întâi în limba rusă (1994), apoi îmbogățită și adusă la zi pentru ediția în limba engleză (2006), este o investigație fascinantă și bogat documentată a „fenomenului” sfinților nebuni întru Hristos, care va porni din Orient și se va manifesta ulterior în majoritatea arealului ortodox și cu precădere în Rusia, către zilele noastre.
<Colecția Historia Christiana, nr. 6>
Semnalări
„Aceștia – asceți urbani care simulează nebunia pentru a-și camufla virtutea – reprezintă cea mai stranie categorie hagiografică a Răsăritului creștin. Două Vieți – cea a lui Simeon din Emesa și a lui Andrei de Constantinopol – au fixat, în secolul VI și în secolul IX, tipologia „nebunului întru Hristos”: seminuditatea neglijentă, rezistența la violență și la intemperii, atitudinea pasiv-agresivă, „nerușinarea” paradiziacă, prezența unui confident (unicul muritor care cunoaște adevărul, spre a-l putea relata la timpul cuvenit), descoperirea postumă a stării de beatitudine, urmată de lucrarea unor miracole (în special vindecări). Veți descoperi toate detaliile în volumul lui Serghei A. Ivanov, Sfinții nebuni întru Hristos. O perspectivă istorică, (Doxologia, 2019, 409 p., trad. Dorin Garofeanu) care – excelent documentat și bine scris – ne oferă dosarul complet al fenomenului.” (Teodor Baconschi, Dilema Veche)
„Avem în față o lucrare foarte temeinic documentată, ce ne pune la îndemână o cantitate impresionantă de informații despre viețile și comportamentul scandalos (σκάνδαλον) al celor care au ales varianta cea mai dură și excentrică a ascezei. O carte pe care o putem considera deja clasică, devenită indispensabilă celor care doresc să cerceteze lumea atât de specială a nebunilor în Hristos. Versiunea publicată la Editura Doxologia beneficiază de o excelentă traducere realizată de domnul Dorin Garofeanu, care alcătuiește și notele suplimentare, utile cititorului. Traducătorul este și un excelent clasicist, aspect care i-a permis să verifice și să traducă direct din original fragmentele de text grecesc incluse ca atare de Ivanov. Așa cum ne-au obișnuit aparițiile din cadrul acestei colecții, volumul beneficiază de îngrijirea științifică a domnului Dragoș Mîrșanu. Colaborarea dintre traducător și îngrijitorul acestei ediției este reflectată în calitatea textului pe care îl avem în vedere." (Florin Crîșmăreanu, Convorbiri literare)
Autor
Serghei A. Ivanov (1956), istoric și clasicist, predă istorie bizantină în cadrul Universității Naționale de Cercetare „Școala Superioară de Studii Economice” din Moscova. Autor al mai multor lucrări de istoria și spiritualitatea Bizanțului și a Răsăritului european, se interesează cu precădere de cultul sfinților și de misiunile creștine bizantine.
Contribuții
Dorin Garofeanu (traducere și note suplimentare)
Dragoș Mîrșanu (ediție îngrijită)